Барса - Наполи от 1/16-финалите в турнира Лига Европа е мач, който има неизбежен марадонски въздух. По волята на жребия и обстоятелствата всеки ще си припомни фигурата на Диего Армандо Марадона, покойният аржентински гений, който е част от историята и на двата клуба, които се изправят един срещу друг днес на "Камп Ноу" в Барселона.

Именно заради спомените, които днешният мач предизвиква, вестник "Марка" потърси Диего Марадона Синагра, най-големият син на легендата, с когото той имаше страхотни отношения през последните години от живота си.

Диего е главен треньор на Наполи Юнайтед, клуб, който играе в група А на Eccellenza Campania, регионалната дивизия на регион Неапол в Италия. Наполи Юнайтед се бори за промоция в тази дивизия, която е петата в италианския футбол.

От Неапол Диего Джуниър обяви: „Ако баща ми можеше да гледа този мач, си представям себе си на дивана до него да страдам за Наполи. Мисля, че ще е труден мач, но един от онези сблъсъци, които моят "старец" първо обичаше да контролира, после - да гледа и да режисира. Винаги ми казваше, че тези сблъсъци трябва да се играят... хиляда пъти!"

Диего Синагра ще гледа мача от Наполи, където ще се опита да се върне назад в годините: „Този мач Барса-Наполи ще бъде перфектна почит към моя „старец“. Това са два отбора, които се опитват да играят красив футбол. Наполи е един от малкото италиански отбори, които се опитват да играят. Те искат да бъдат главният герой".

„Барса е Барса, но днес мисля, че Наполи ще спечели. За първи път Наполи излиза като фаворит тук. Преди това никога е било така в Италия като цяло. Виждам го 50-50, но това вече не е непобедимата Барса на Меси. ".

Най-големият син на Марадона признава, че харесва работата на новия треньор на каталунците Шави Ернандес, въпреки че току-що е започнал в клуба: „Мисля, че Шави ще успее, ще отнеме време, но те купиха добри играчи и той има правилните оръжия. Отборът е по-уреден с Феран, Обамеянг, Адама... Мисля, че в дългосрочен план той ще бъде добър треньор. Той знае какво иска, има ясни идеи и ДНК-то на Барса в неговия стил".

Диего е роден в Неапол, резултат от сантименталната връзка между звездата Марадона и Кристина Синагра, майката на момчето. Поради тази причина се разбира, че любовта на Диего Синагра към Наполи е от люлката и когато преценява кой клуб, Барса или Наполи, е бил по-важен за баща му - въпреки че това е доста очевиден въпрос - Диего не се колебае да отговори на въпроса, в чийто отговор никой не се съмнява: „Те са два отбора, които означаваха много за моя „старец“, но явно Наполи значи повече. Разбира се, ние също се гордеем, че баща ми игра за гигант като Барса. Процентът на привързаност ще бъде 95%-5% в полза на Наполи".

По време на реванша в Неапол ще има минута мълчание в почит в памет на Марадона. Въпреки че все още не е официално, местните власти и тези на "Стадио Диего Армандо Марадона" са планирали в 10-ата минута на този мач да има 60-секундна почит в чест на аржентинската звезда, който игра и за двата клуба. Минутата ще завърши с продължителни аплодисменти.

Освен, че името на стадиона в Неапол е "Диего Марадона", има и две статуи на легендата на територията му. 

Материал на "Труд"